F.A.Q.

Heeft u een vraag? Bekijk dan hieronder eerst de veelgestelde vragen. Ook raden we u aan het wedstrijdreglement goed door te lezen voor u gaat spelen.

Wordt uw vraag in de spelregels of in de veelgestelde vragen niet naar tevredenheid beantwoord? Stuur dan een e-mail met uw vraag naar beleggerscompetitie@roularta.be. Vergeet niet uw wedstrijdnaam en het e-mailadres waarmee u bent ingeschreven te vermelden. Wij doen onze best op werkdagen alle vragen binnen 24 uur te beantwoorden.

We verdelen de veelgestelde vragen in volgende rubrieken:

 1. Wat is de Beleggerscompetitie 2019? Korte uitleg van dit beurssimulatiespel.
 2. Hoe begin ik eraan? Starten, aanmelden en inloggen.
 3. Kan ik met mijn bedrijf, klas, familie of vrienden spelen? Leagues en subleagues.
 4. Hoe speel ik mee? Aandelen, trackers en turbo’s. Transacties.
 5. Hoe verdien ik extra virtueel geld? De dagelijkse quiz.
 6. Hoe wordt mijn rendement berekend? Waardering en kosten.
 7. Wat zijn medailles en hoe kan ik er verdienen?

1. Wat is de Beleggerscompetitie 2019? Korte uitleg van dit beurssimulatiespel.

De Beleggerscompetitie is een beurssimulatiespel met een educatief karakter waarbij de deelnemers zich kunnen vertrouwd maken met alle aspecten van het beleggen in aandelen, Turbo's en ETF’s/trackers.

Hoe verloopt het spel?

Elke deelnemer ontvangt bij het begin van de competitie een fictief startkapitaal van €100.000 waarmee hij/zij, zonder enig financieel risico, een fictieve portefeuille kan samenstellen en gedurende 10 weken opvolgen door te beleggen in een selectie aandelen, ETF’s/Trackers en Turbo's. De bedoeling is laag te kopen, hoog te verkopen ;-). Diegenen die het hoogste rendement behaalt is de winnaar.

In welke effecten kan ik beleggen?

U kan beleggen in een selectie aandelen genoteerd op de Europese beurzen van Brussel, Amsterdam, Parijs en Frankfurt; een selectie ETF’s/Trackers en een selectie Turbo's.

Real time koersen:

De Beleggerscompetitie 2019 wordt ook gespeeld in real time tegen de effectieve bied/laat koersen om zo de realiteit nog beter te benaderen. De real time koersen zijn gebaseerd op de gegevens van Equiduct, een elektronisch beursplatform voor Europese aandelen, ETF’s/Trackers en van BNP Paribas voor de Turbo’s.

Wanneer loopt de Beleggerscompetitie 2019?

De Beleggerscompetitie loopt van maandag 18 februari 2019 bij de opening van de Europese beurzen tot en met vrijdag 26 april 2019 bij de sluiting van Europese beurzen (dus in het totaal voor een periode van 10 weken).

Om de deelnemers vertrouwd te maken met de competitie is er een proefweek voorzien, van maandag 11 februari 2019 tot en met vrijdag 15 februari 2019. Na de proefweek worden alle geactiveerde portefeuilles gereset en starten alle deelnemers aan de eigenlijke Beleggerscompetitie opnieuw met €100.000 fictief startkapitaal.

2. Hoe begin ik eraan? Starten, aanmelden en inloggen.

U kan de Beleggerscompetitie meespelen door u eenmalig aan te melden en een portefeuille aan te maken. Zodra u dit gedaan hebt ontvangt u een email met de bevestiging van uw aanmelding, portefeuillenaam en paswoord.

Wat moet ik doen om mij aan te melden?

Om deel te nemen is het vereist dat u aangemeld bent op de site van de Beleggerscompetitie. Bent u al geregistreerd op deze website of op iex.nl, klik dan hier om in te loggen of uw wachtwoord op te vragen. Wanneer u nog niet geregistreerd bent op één van deze sites dient u onderstaande procedure te volgen:

 • Klik op ”inschrijven”.
 • Vul al uw gegevens in
 • Klik op “bevestigen”.
 • Bevestig uw volledige adres.
 • Klik op de link in de bevestigingsmail om uw lidmaatschap te bevestigen. Nu is uw aanmelding definitief en kunt u een portefeuille aanmaken.

Hoeveel kost het om deel te nemen?

Deelnemen aan de Beleggerscompetitie 2019 is gratis. U kan evenwel een (betalende) mediakit bestellen bij uw aanmelding.

Ik heb me aangemeld, maar heb nog steeds mijn bevestigingsmail niet ontvangen!

Er zijn twee mogelijkheden: spelers die zich vorig jaar hebben ingeschreven krijgen geen bevestigingsmail omdat ze zich al hebben aangemeld. Ze kunnen meespelen met hetzelfde wachtwoord als vorig jaar.

Er kan een tweede reden zijn waarom u geen bevestigingsmail hebt ontvangen. Er zijn een aantal providers die met bepaalde software onze e-mail filteren. Hierdoor bereikt onze e-mail met het wachtwoord of de bevestigingslink u niet. Wij kunnen hier helaas niets aan doen. U dient zelf uw spamfilter uit te zetten.

Hoe kan ik inloggen?

U kunt bovenaan de pagina inloggen met uw e-mailadres en wachtwoord.

Ik weet mijn wachtwoord niet meer of ik wil mijn wachtwoord aanpassen.

Wanneer u bent ingelogd:

 • Ga naar persoonlijke gegevens
 • Klik onderaan op de pagina op Wijzig
 • Klik onder e-mailadres op wijzig wachtwoord

Wanneer u niet bent ingelogd:

 • Klik op “log in”
 • Klik op “wachtwoord vergeten”
 • Vul uw e-mailadres in
 • Klik op "wachtwoord resetten"

Wat is een alias en hoe kan ik die aanmaken of wijzigen?

Een alias is de naam waarmee u voor de andere spelers zichtbaar bent. Sommige spelers willen dat immers niet doen met de naam van hun portefeuille omdat iedereen dan weet wie ze zijn.

U maakt een alias aan door:

 • Eerst in te loggen
 • Dan op "portefeuille" te klikken
 • Uw alias in te vullen.

LET OP: de eerste keer dat u uw alias invult bepaalt u meteen uw definitieve portefeuillenaam, deze kunt u later niet meer wijzigen.

U kunt uw alias (niet uw portefeuillenaam) wijzigen door

 • Bovenaan te klikken op "Persoonlijke gegevens"
 • Dan krijgt u een nieuw scherm waar u in het tweede vakje uw alias invult
 • Vervolgens klikt u onderaan op "Wijzig"
 • Klik tenslotte op "bevestigen"

Mag ik meedoen met meerdere portefeuilles?

Nee, u mag per deelnemer slechts één portefeuille beheren en aanmaken. Op misbruik staat diskwalificatie. Wie meer dan een portefeuille beheert, komt sowieso niet in aanmerking voor prijzen.

Kunnen meerdere personen meespelen vanop eenzelfde computer?

Personen die tot eenzelfde gezin behoren kunnen meespelen vanop dezelfde computer op voorwaarde dat ze ieder over een ander emailadres beschikken en ze hun portefeuille zelf beheren.

Bij het aanmaken van een portefeuille krijg ik een error 'U kunt slechts met 1 portfolio meedoen aan de competitie.'

Het probleem is dat u wel een account hebt aangemaakt, maar hierbij nog geen alias hebt gekozen. Derhalve kunt u ook geen portefeuillenaam krijgen. Om dit probleem op te lossen klikt u op “mijn gegevens” en logt u met uw e-mailadres en wachtwoord in. Vervolgens ziet u onder andere de link “verander uw alias” staan. Als u hierop klikt, kunt u een alias aanmaken en meedoen met de competitie.

Kan ik ook op meerdere computers met mijn portefeuille aan de slag?

Ja, u kunt op elke willekeurige computer aan de slag met uw eigen portefeuille. Eenmaal op de website logt u in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Iemand anders op de computer is reeds ingelogd en heeft daar ook zijn eigen portefeuille. Hoe kan ik nu zelf inloggen en ook meedoen met mijn portefeuille?

Klik op Uitloggen in de balk bovenaan de website. Daarna kunt u gewoon inloggen met uw e-mailadres en wachtwoord.

Is er opnieuw een aparte studentencompetitie?

Ja, er is in deze editie opnieuw een aparte studentencompetitie. Als u bij het registreren aangeduid hebt dat u ‘student’ bent, speelt u automatisch mee met de studentencompetitie. U hoeft hier verder niets voor te doen.

Let wel op: Als u op de eerste plaats zou eindigen en de beleggingsportefeuille van €5.000 in de wacht zou slepen, dan zullen we u wel vragen een geldige studentenkaart voor te leggen.

Kan ik als minderjarige meespelen met de Beleggerscompetitie?

Nee, u kan spijtig genoeg niet meespelen als minderjarige. U moet tenminste 18 jaar zijn aan het einde van de competitie om mee te kunnen spelen en ook kans te maken op een prijs.

3. Kan ik met mijn bedrijf, klas, familie of vrienden spelen? Leagues en subleagues.

U kan met de Beleggerscompetitie een eigen ‘league’ of groepje opstarten en samen met uw collega’s, vrienden, familieleden, faculteit, … een eigen mini-beleggerscompetitie spelen. U maakt uw league aan en via de spelsite nodigt u alle personen die u wenst uit.

Hoe kan ik een eigen league aanmaken?

U kunt op de volgende manier een league aanmaken:

 • Klik bovenaan op “League instellingen”
 • Klik op “Start een nieuwe league”
 • Kies vervolgens een naam, een beschrijving voor uw competitie en eventueel een wachtwoord.

Hoe kan ik vrienden/collega's/etc uitnodigen om mee te spelen in mijn league?

U kunt uw vrienden/collega's/etc op twee verschillende manieren uitnodigen om mee te spelen met de door u opgerichte competitie.

 • Door na het klikken op de bevestigingslink de aangegeven stappen te blijven doorlopen
 • Als u in een later stadium vrienden/collega's/etc wilt uitnodigen om mee te spelen doet u het volgende:
 • Klik in het menu op “Invite a Friend”.
 • Vul vervolgens, gescheiden door een komma, de e-mailadressen in van degenen die u wilt uitnodigen.
 • Klik op “verstuur”. Het systeem verzendt een e-mail met uw naam, de naam van de competitie, het eventuele wachtwoord van de competitie en uw persoonlijke boodschap.

Kan ik in meerdere leagues meespelen?

Ja, u kunt meespelen met dezelfde portefeuille in meerdere leagues. Met andere woorden, u kan slechts één portefeuille aanmaken, en met die portefeuille in meerdere leagues spelen.

4. Hoe speel ik mee? Aandelen, trackers en turbo’s. Transacties.

U kan in de Beleggerscompetitie transacties uitvoeren in een selectie Europese aandelen, EFT’s/trackers en Turbo’s. Uw orders worden verwerkt in real time tegen de bied/laatkoersen. U kan een gewoon bestens order ingeven of een limietorder. Let wel: u kan per dag slechts 20 orders uitvoeren en er zijn beperkingen op de grootte van uw orders en posities.

Hoe kan ik een transactie tot stand laten komen?

Klik op 'Handelen', achter het product waarin u wilt handelen, vul de gegevens in, controleer uw order en klik dan nogmaals op de knop Kopen of Verkopen.

Welke orders kan ik invoeren?

Twee soorten orders zijn mogelijk: een bestens order of een limietorder. Een bestens order wordt uitgevoerd tegen de geldende bied/ laat koers. Wanneer u een limietorder ingeeft, kunt u kiezen of het order een dag geldig is (dagorder) of 20 werkdagen. Bij een limietorder geeft u de maximale prijs in waartegen u wilt kopen of de minimale prijs waartegen u wenst te verkopen. Wanneer u geen limiet opgeeft, wordt uw order automatisch beschouwd als een bestens order, en wordt de order direct tegen de bied- of laatkoers uitgevoerd. Wanneer u een dagorder ingeeft, vervalt het dagorder automatisch om middernacht, ook wanneer het dagorder werd ingegeven na sluiting van de beurs.

Hoe worden mijn orders verwerkt?

De bied/laat koersen die de deelnemer via de spelsite te zien krijgt en waarop de spelmodule zich baseert om de orders af te handelen, worden vertoond in real time. De orderverwerking van de transacties verloopt eveneens in real time bij de orderingave. Kooporders worden uitgevoerd tegen de laatkoers. Verkooporders worden uitgevoerd tegen de biedkoers.

Als u een order ingaf met een limietkoers, wordt uw order verwerkt zodra deze limiet is bereikt.

Hoeveel transacties kan ik uitvoeren?

Per portefeuille zijn maximaal 20 transacties of orders per dag toegestaan. Het aantal orders per dag is gelijk aan 20 min het aantal transacties van die dag.

Voorbeeld: stel dat op een bepaalde dag 7 transacties werden uitgevoerd, dan kunt u die dag nog 13 orders plaatsen. Orders die niet werden uitgevoerd blijven de volgende dagen als order meetellen. Het is dus niet zo dat u iedere dag 20 nieuwe orders kunt plaatsen. Dat hangt af van de resterende orders. Wel kunt u orders annuleren.

Een startpositie in één aandeel of tracker mag niet groter zijn dan 10% van de totale waarde van de portefeuille.

De aanschaf van een Turbo mag niet resulteren in het feit dat Turbo's meer dan 5% van de totale waarde van de portefeuille uitmaken.

Soms wordt een transactie maar niet uitgevoerd, hoe zit dat?

Al uw orders kunt u onderaan uw portefeuille-overzicht terugvinden bij 'Transacties in uitvoer'. Bij elke order staat een status vermeld. Als u wilt weten wat deze status betekent dan kunt u simpelweg op de status klikken: er komt dan een pop-up schermpje met meer informatie. Een korte weergave van mogelijke meldingen:

 • Wacht: Dit is de normale wachtrij: als uw aankooporder voldoet aan eventuele limieten en additionele spelregels.
 • Limiet: Het betreft een limietorder, waarvan de drempelwaarde nog niet gehaald is.
 • Onv. Cash: U heeft onvoldoende cash op uw rekening.
 • % regel: Het kan zijn dat deze order uw positie in dit fonds groter maakt dan 10% van uw portefeuille of dat deze transactie ervoor zorgt dat Turbo's meer dan 5% van uw portefeuille gaan uitmaken.

Kan ik aan- en verkopen limiteren?

Ja, tijdens het aan- en verkoopproces kunt u een limiet meegeven.

Kan ik buiten handelstijden kopen of verkopen?

U kunt 24 uur per dag, 7 dagen per week orders doorgeven, maar deze worden pas op de eerstvolgende handelsdag (tijdens openingstijden) verwerkt en eventueel uitgevoerd. Opgelet: dagorders vervallen dezelfde dag om middernacht, ook wanneer u die na het sluiten van de beurs hebt ingegeven.

Ik wil mijn order annuleren, hoe gaat dit in zijn werk?

U kunt orders annuleren en kunt kort daarna nieuwe orders plaatsen. Wanneer u een order annuleert, bestaat echter de kans dat het al geheel of gedeeltelijk is uitgevoerd.

Hoe kan ik mijn transacties zien?

Klik op de link Transactiegeschiedenis in uw portefeuille en u ziet alle door u gemaakte transacties.

Welke koers krijg ik als ik aandelen verhandel?

Handel vindt plaats op basis van bied- en laatkoersen van Equiduct voor de aandelen en trackers en van BNP Paribas voor de turbo’s in real time.

Hoe snel worden bedragen bij- en afgeboekt?

Direct nadat een order is uitgevoerd, wordt uw virtuele bankrekening aangepast. Elke vrijdagavond vindt er een rentestorting plaats, die berekend wordt over het gemiddelde saldo van de voorafgaande week.

Wat is het maximale bedrag voor de aankoop van een aandeel of tracker?

Een positie in één aandeel of tracker mag bij aankoop niet groter zijn dan 10% van de waarde van uw portefeuille. U dient dus verplicht uw portefeuille te spreiden.

Wat is het maximale bedrag voor de aankoop van turbo's?

U kunt maximaal 5% van de waarde van uw portefeuille in een of meerdere turbo's stoppen.

5. Hoe verdien ik extra virtueel geld? De dagelijkse quiz .

In de Beleggerscompetitie 2019 kunt u tot 4.800 EUR bijkomend virtueel geld verdienen door de dagelijkse quizvraag correct te beantwoorden.

Het delen van de competitie op Facebook en het uitnodigen van vrienden geeft spelers sinds 2019 geen recht meer op extra virtueel geld.

Hoe ontvang ik extra virtueel geld via de dagelijkse quiz?

Iedere dag dat de beurs open is, kunt u 100 EUR extra verdienen door het juiste antwoord te geven op een quizvraag met drie antwoordmogelijkheden. Geeft u het juiste antwoord, dan wordt het bedrag van 100 EUR de dag zelf aan uw virtuele portefeuille toegevoegd.

Kan ik de dagelijkse quiz meerdere malen per dag spelen?

Neen, u heeft slechts één kans per dag om de dagelijkse quiz te spelen. Wees dus aandachtig en beantwoord de vraag correct. Wanneer u de vraag fout beantwoordt kan u geen tweede keer meespelen.

Ik zie geen quizvraag hoe kan dit?

Het kan zo zijn dat u geen quizvraag ziet omdat:

 • U de vraag zelf al heeft beantwoord
 • U de quiz heeft weggeklikt door op het kruis te klikken
 • Iemand anders op uw computer de quizvraag al heeft beantwoord en op het kruis heeft geklikt.

Hoe krijg ik de quizvraag terug in beeld:

U kan de quizvraag opnieuw in beeld krijgen door:

 • Cookies te verwijderen uit uw browser
 • In te loggen in een andere browser

6. Hoe wordt mijn rendement berekend? Waardering, kosten en diversen.

De totale portefeuille is gelijk aan de waarde van de aandelen, EFT’s/trackers en Turbo's plus de waarde van de kaspositie. De waarde van een positie in je portefeuille wordt berekend op basis van de biedprijzen. De waarde van de portefeuilles en de klassementen wordt overigens niet permanent bijgewerkt.

Welke kosten worden in rekening gebracht?

Alle transacties gaan gepaard met transactiekosten. Voor iedere transactie wordt € 7,50 per transactie in rekening gebracht en 0,35% beurstaks op het belegde bedrag.

Hoe weet ik wat voor rendement ik heb behaald?

Als u uw portefeuille bekijkt, klikt u op de link “Mijn rendement en klassement”.

Kan ik shortgaan?

Neen, Short gaan of aandelen verkopen die u niet in bezit heeft, is niet toegestaan.

Kan ik geld lenen met mijn portefeuille?

In deze competitie kunt u geen geld lenen.

7. Wat zijn medailles en hoe kan ik er verdienen? Betekenis medailles en extra prijzen.

Verdien medailles en extra prijzen

Deelnemers kunnen tijdens de beleggerscompetitie ook extra medailles verdienen. Deze medailles vormen een extra spelelement, maar hebben geen enkele invloed op het eindklassement.

De medailles tonen aan de deelnemer zich in verschillende onderdelen van het spel bekwaamt: hij/zij voert meerdere transacties uit, beantwoordt de quizvragen goed, behaalt een mooi rendement en heeft verschillende types producten in portefeuille.

Welke medailles kan ik verdienen?

Deelnemers kunnen medailles verdienen in 4 verschillende categorieën. Per categorie werden 3 medailles ontwikkeld:

1. Aantal transacties:

 • 25 transacties – bronze
 • 50 transacties – silver
 • 100 transacties – gold

Als transactie beschouwen we hier enkel het aan- en verkopen van beursproducten. Voor het toekennen van deze medaille houden we dan ook geen rekening met volgende elementen binnen uw transactiegeschiedenis: de kosten, de uitbetaling van dividenden en het virtuele geld dat u verdient bij het beantwoorden van de dagelijkse quizvraag, het uitnodigen van vrienden of het delen op facebook.

2. Quizvragen goed beantwoorden:

 • 10 quizvragen goed – bronze
 • 25 quizvragen goed – silver
 • 40 quizvragen goed – gold

3. Aantal uitgenodigde en geregistreerde vrienden:

De deelnemers hebben de mogelijkheid om vrienden uit te nodigen om deel te nemen aan de Beleggerscompetitie. De deelnemer kan hiervoor op de spelsite de naam en het e- mailadres van vrienden ingeven. Zodra deze gegevens zijn ingevuld, vertrekt een e-mail naar het ingegeven e-mailadres van de vriend. Deze vriend kan zich vervolgens inschrijven op de Beleggerscompetitie door te klikken op de link in deze e-mail. Als de vriend zich ook daadwerkelijk inschrijft en een portefeuille aanmaakt, dan wordt ze in rekening gebracht voor de te behalen medailles. Enkel de vrienden die doorklikken op de link in de toegezonden e-mail worden dus als geldig beschouwd. Wordt een persoon door meerdere mensen uitgenodigd, dan ontvangt enkel de persoon op wie zijn/haar link als eerste is geklikt de medaille.

 • 1 vriend– bronze
 • 3 vrienden – silver
 • 5 vrienden – gold

4. Verschillende type producten (aandelen uit 4 landen (België, Nederland, Frankrijk, Duitsland), EFT’s/trackers en Turbo’s) in portefeuille op het einde van de competitie:

 • 2 verschillende types – bronze
 • 4 verschillende types – silver
 • 6 verschillende types – gold

Ik zie mijn medaille niet onmiddellijk?

De medailles worden telkens toegekend net na middernacht, tussen 0u01 en 1u00 van de dag volgend op de dag dat de medaille behaald werd.

Geven medailles recht op een extra prijs?

Medailles hebben geen enkele invloed op het algemene klassement. Wel worden deelnemers die in ELK van de vier categorieën een medaille weten te verzamelen beloond met een prijs:

 • 4 keer (minimum) bronze: 1 maand Trends (postabonnement)
 • 4 keer (minimum) silver: 2 maanden Trends (postabonnement)
 • 4 keer gold: 3 maanden Trends (postabonnement)

Deze prijzen worden aan het einde van de beleggerscompetitie toegekend. De prijzen zijn niet cumuleerbaar, enkel de hoogst behaalde prijs geldt. Winnaars die al abonnee zijn op Trends of Trends-Tendances kunnen hun prijs omwisselen naar een abonnement voor dezelfde looptijd op Knack of Sport/Voetbal Magazine naar keuze en dit door de klantendienst van Roularta te contacteren (078 35 33 13).

Portefeuilles die meedoen worden automatisch opengesteld voor het publiek en kunnen worden ingezien door andere deelnemers/bezoekers.

Vindt u geen gepast antwoord op uw vraag in de spelregels of in deze lijst met veelgestelde vragen, stuur dan een e-mail met uw vraag naar beleggerscompetitie@roularta.be. Vergeet niet uw portefeuillenaam en het e-mailadres waarmee u bent ingeschreven te vermelden. Wij doen ons best op werkdagen alle vragen binnen de 24 uur te beantwoorden.

Wenst u al uw gegevens permanent uit de database te verwijderen, stuur ons ook een e-mail naar beleggerscompetitie@roularta.be. De gegevens worden dan binnen 10 werkdagen permanent en geheel verwijderd uit de database

© Roularta Media Group – laatste aanpassing op 18 maart 2019.