Wat zijn Trackers?

Naast aandelen komen andere beleggingsvormen voor. Trackers zijn zo'n instrument dat al ettelijke jaren bestaat, maar dat nog geen algemene bekendheid heeft. De eerste tracker werd in de Verenigde Staten al op de markt gebracht in 1993. Trackers die men in het jargon ook ETFs of Exchange Traded Funds noemt kan men omschrijven als passief beheerde beleggingsfondsen die zo nauwkeurig mogelijk een index, een sector, een grondstof, een valuta, enz. volgen. Degelijke trackers worden uitgegeven door fondsbeheerders. Trackers zijn geen derivaten omdat ze niet op een bepaald moment aflopen. In principe blijven ze dus bestaan.

De prestatie van een tracker is vrijwel gelijk met die van de onderliggende waarde. Koopt u bijv. een tracker op de AEX-index en stijgt die index met 5%, dan zal ook de waarde van de tracker met 5% toenemen. De meeste trackers keren regelmatig een dividend uit. Net zoals aandelen koopt u trackers om in te spelen op een koersstijging.

Er zijn echter uitzonderingen. Wanneer u zogenaamde trackers bear of short koopt, speelt u juist in op een daling van de onderliggende waarde.

Er bestaan trackers met een hefboom waar een stijging of daling van de onderliggende waarde met 1% bijv. wordt vertaald in een stijging of daling van de waarde van de tracker met 2%.

Voor meer informatie over Trackers, klik hier.